Bokmärkt

hos Hundöra (fd Bokkupan)Tystnaden i bruset (Kaostrilogin #1) av Patrick Ness

| 3 Comments

Bokomslag: Tystnaden i bruset av Patrick NessDet är svårt att inte förlora sig själv när man är den sista pojken i en värld med bara män.

Den gamla världen är förstörd av människan. Vissa har valt att flytta till andra planeter. En av dessa planeter är den nya världen. Den nya världen är dock inte mycket bättre. Ända sedan kriget mot utangerna är Prentisstown den enda civilisationen som finns kvar och på grund av ett virusattack är de enda människor som finns kvar män och alla hör varandras tankar. Det går aldrig att stänga av och de lever i ständigt brus. Todd är den sista pojken, men om ungefär en månad blir han man.

En dag träffar Todd en flicka, en flicka som inte har något brus. Han kan inte tro sina ögon. Det han har fått veta är att alla kvinnor dog i kriget och hur kan flickan inte ha något brus? Upptäckten leder dock till något värre än vad Todd någonsin kunnat ana. Han tvingas lämna Ben och Gillian och sitt hem Prentisstown . Hans ända sällskap är hans hund Manchee. I hans flykt börjar sanningen sakta komma fram för även bland bruset gömmer sig hemligheter.

Hundöra tycker till

Jag gillar den

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om boken. Egentligen tror jag att antingen gillar man boken eller så ogillar man den. Berättarspråk är nämligen väldigt speciellt. Mr H skulle börja läsa boken, men han gav upp efter några sidor för han tyckte det var alldeles för jobbigt. Språket är dock en av de saker som gör historien. Todd och de andra människorna i nya världen pratar och tänker i ett väldigt speciellt språk. Att läsa boken skulle kanske kunna jämföra med att läsa en bok på gammal svenska. Här är ett enkelt exempel från början av boken:

Sanningen att säga behöver vi inga äpplen från träsket. Ben kan köpa äpplen i Phelps affär om han nu verkligen vill ha äpplen. Vad som också ä sant ä att det inte ä karlgöra att gå till träsket för att plocka några äpplen för en karl får inte lov att göra så lite.

Kanske funkar språket bättre på engelska. Det tog ett tag tills jag kom in i det, men jag gillar att det skiljer sig från vardagsspråket, att det inte är grammatisk korrekt. Boken känns nytänkande och intressant. Själva historien tycker jag är ok, skulle vilja ha något mer, men jag vet inte vad. Jag är glad att jag kommer att kunna läsa böckerna i trilogin ganska tätt inpå varandra för första boken slutar med en cliffhanger och jag får en känsla av att även andra boken gör det.

Utläst: 2012-08-25

Andra som tyckt till

Flygarens bokblogg, Pocketlover och Massor av ord… är tre andra som har läst och recenserat boken.

Snabbfakta

Svensk titel: Tystnaden i bruset
Engelsk titel: The Knife of Never Letting Go
Serie: Kaostrilogin (del 1 av 3)
Författare: Patrick Ness
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 412
Inkommen till Bokmärkt: -

Du kan köpa boken hos bl a Adlibris, Bokus och CDON.

Delar i bokserien

 1. Tystnaden i bruset
 2. Cirkeln och pilen
 3. De brinnande knivarna

Smakprov

Det finns möjlighet att provläsa boken hos Adlibris.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Author: Hundöra

En boktokig stockholmsflicka som flyttat till de norrländska skogarna. Försöker hantera livet som student och distansarbetande webbutvecklare. Skaparen av denna blogg, som är en kombination av två intressen. Känd för att gå in i genreperioder. Köper böcker fortare än vad hon hinner läsa ut. Har en gång i tiden varit en hejare på att skissa.

3 Comments

 1. Jag recenserade den också…jag var RIKTIGT negativ XD
  Iktoro recently posted..Vill ni läsa baksidetexten till Chanslös? Gå INTE in på nätbokhandlarna då!My Profile

  • Iktoro: Jag är kanske lite besviken, men jag hoppas på att de två kommande böcker ska bli bättre. Känns ändå som den är lite oförutsägbar. Kan sluta hur som helst.

 2. Svar: Det var våran bibliotek som delade ut det när vi gjorde sommarboken, ta och hör med din bibba också! :D
  Linnéa, Bokbuse recently posted..New in, både böcker och kläder.My Profile

Kommentera

Required fields are marked *.


CommentLuv badge